NAA-nettverket inviterer til Soft diplomacy i krisetid – hvilken rolle kan kunsten ha? En samtale i krysningspunktet mellom kunst, politikk og internasjonalt samarbeid.
Tid: Torsdag 14. august 2025, 14:30 - 15:30
Sted: Kanalplasscenen, Arendalsuka
I en tid preget av krig, uro og økende polarisering, har kunsten en avgjørende rolle – ikke bare som estetisk uttrykk, men også som ytring, samfunnskommentar og brobygger mellom mennesker og nasjoner. Norske kunstnere nyter stor kunstnerisk frihet i et åpent og demokratisk samfunn. Dette forplikter – og åpner for at kunsten kan være et rom for dialog, refleksjon og demokratibygging.
Samtidig ser vi hvordan kunst og kultur i økende grad blir politisert internasjonalt. I mai annonserte USAs president 100 % toll på utenlandske filmer, med henvisning til at de representerer «budskap og propaganda» og utgjør en «nasjonal sikkerhetstrussel». Dette illustrerer hvordan kunstens rolle ikke lenger kun forstås som kulturell, men også som politisk. Politiske krefter virker i økende grad inn på den kunstneriske friheten, og kunstnere opplever sensur og hindre for å fritt kunne ytre seg.
Kunstnere beveger seg ofte i rom der politikere og diplomater ikke når frem. Dette gir et unikt potensial for såkalt soft diplomacy – dialog gjennom kultur og menneskemøter. Men hvordan kan denne rollen styrkes uten at kunsten mister sin frihet? Hvilke strukturer og rammevilkår må være på plass for at norsk kunst og kultur skal kunne virke internasjonalt – og forbli reelt fri?
Hva betyr soft diplomacy i praksis – og hvilken rolle spiller kunsten i norsk utenrikspolitikk? Hvordan påvirker politiske faktorer kunsten frihet?
Med i samtalen er
Yngvild Aspeli, regissør, skuespiller og figurmaker, og kunstnerisk leder for Plexus Polaire. Plexus Polaires prisvinnende forestilling Moby Dick ble nylig sensurert i Kina.
Marta Breen, prisbelønnet forfatter og anerkjent feminist med fokusområdene moderne feminisme og likestilling. Breens bok «Kvinner i kamp» med illustrasjoner av Jenny Jordahl, ble nylig sensurert i Russland.
Halvard Leira, forsker 1 og forskningssjef på NUPI. Leiras forskning har hovedområdene utenrikspolitikk og diplomati, med særlig vekt på Norge. Han har også forsket på internasjonale relasjoner i et historisk perspektiv og internasjonal teori.
Kåre R. Aas er Norges tidligere ambassadør til USA, Israel og Afghanistan, Kåre R. Aas er spesialrådgiver i Kruse Larsen med fokus på forsvar, sikkerhet og utenrikspolitiske spørsmål.
Samtalen ledes av Agnes Moxnes, norsk journalist og programleder, tidligere kulturkommentator i NRK.
Hege Knarvik Sande, direktør i PAHN – Performing Arts Hub Norway, introduserer samtalen.
Om arrangøren
Norwegian Arts Abroad er et nettverk bestående av Office of Contemporary Art Norway (OCA), Music Norway, Senter for scenekunst Norge, Norwegian Crafts, Design og arkitektur Norge (DOGA), Norsk Filminstitutt (NFI) og NORLA.
Norwegian Arts Abroad legger til rette for profilering av Norge i utlandet gjennom å forvalte tilskuddsordninger av kunstfaglig, nærings- og eksportrettet art. Medlemsorganisasjonene jobber som brobyggere mellom politisk ledelse, forskningsmiljøer og kulturnæringer – og kobler disse sammen med offentligheten. Nettverket er en del av Kulturdepartementets virkemiddelapparat og fungerer som rådgivere for Utenriksdepartementet.
Yngvild Aspeli
Agnes Moxnes
Marta Breen Foto: Åsmund Holien Mo
Hege Knarvik Sande Foto: Lillian Hjellum
Halvard Leira
Kare R. Aas