Noen er reddet, men situasjonen er ikke løst!

I dag ble kapitelene til Familie- og kulturkomiteen på statsbudsjettet for 2023 behandlet i Stortinget, og Stortinget omfordelte midler.

De fire millionene fra 2022 som skulle gå inn i en ny tilskuddsordning for det frie scenekunstfeltet ble omfordelt til Kulturfondet. Dette har ført til at blant annet Susie Wang, Transiteatret Bergen og Traavik.info har fått støtte under prosjektstøtten for fri scenekunst, sammen med blant annet Goksøyr og Martens.

Tildelingene er mindre enn det disse kompaniene har hatt tidligere, og vil ikke samsvare med den aktiviteten kompaniene har hatt de siste årene. Men dette tiltaket viser at Regjeringen ser alvoret i situasjonen, og er villig til å handle. Nå må Regjeringen vise samme handlekraft for de andre scenekunstkompaniene som står uten støtte, som ikke søkte prosjektfinansiering. Vi ber om at disse blir reddet i revidert budsjett i mai.

Positive signaler i budsjettdebatten

I budsjettdebatten på Stortinget i dag kom det positive signaler fra både Regjeringspartiene og opposisjonen. Flere politikere som Tage Pettersen fra Høyre, og Åslaug Sem-Jacobsen fra Senterpartiet uttrykte fra talerstolen at det var viktig å sørge for at den nye tilskuddsordningen var oppe å stå så fort som mulig.

En samlet opposisjon fra, Høyre, Rødt, SV, MDG og Venstre signaliserer i sine alternative budsjetter og i forslag lagt frem i budsjettbehandlingen, behov for tilskuddsordningen for det frie scenekunstfeltet. Det viser at arbeidet som Danse- og teatersentrum har gjort i løpet av høsten har gitt frukter, og det er gode signaler for Regjeringen å ta med seg inn i 2023.

Vi jobber nå videre for at ordningen kommer på plass i løpet av 2023, og at de kompaniene som står uten støtte sikres i revidert budsjett. Signalene fra Stortingssalen i dag gav håp, og vi vil benytte anledningen til å takke alle medspillere i arbeidet. Vi må stå sammen for å få gjennomslag.