Tre millioner til scenekunstfeltet!

Tre millioner til scenekunstfeltet!

Kultur – og likestillingsdepartementet bevilger tre millioner til en ny kickstartordning for å stimulere til internasjonal aktivitet. Dette er en del av en større pakke fra regjeringen som er særlig rettet mot scenekunst- og musikkfeltet.

Danse- og teatersentrum har jobbet for å få til nettopp en slik kickstartordning for norsk scenekunst, og nå har departementet lyttet. De tre millionene som nå er bevilget, vil forvaltes ut til feltet via Danse- og teatersentrum. Kickstartordningen skal ha som hensikt at den stimulerer til aktivitet som sikrer at det norske scenekunstfeltet kan igangsette, gjennomføre og videreutvikle internasjonal aktivitet og samarbeid.  

«Det er helt fantastisk at Kultur- og likestillingsminister Anette Trettebergstuen tar grep og ser alvoret i situasjonen for norske scenekunstnere. Den pågående pandemien har de siste årene rammet scenekunstfeltet hardt, og det internasjonale scenekunstmarkedet har nærmest vært i stillstand. Det internasjonale markedet er en vesentlig del av norsk kunstnerøkonomi, og skal vi stable scenekunstfeltet på beina igjen, må vi også stimulere til internasjonal aktivitet. Dette er derfor en etterlengtet ordning for scenekunstfeltet» sier Hege Knarvik Sande, direktør i Danse- og teatersentrum.  

Rapporten Kunst i tall fra 2020 viser at norsk scenekunst er kunstfeltet med det største økonomiske tapet som direkte konsekvens av pandemien. Tallene viser en nedgang i samlede inntekter på hele 53 %. Ser  vi bare på tall fra utenlandsinntekter er nedgangen på hele 69 %, og det har så langt i pandemien ikke eksistert ordninger som dekker tap av internasjonale inntekter.   Det internasjonale markedet er en helt vesentlig inntektskilde for mange scenekunstnere. Ser man dette i lys av at det i løpet av pandemien ikke har eksistert ordninger som har kompensert for tap av internasjonale inntekter, har situasjonen for mange scenekunstkompanier forverret seg.  

Vi i Danse- og teatersentrum, som har et forvaltningsoppdrag for å fremme norsk scenekunst internasjonalt, har sett at det nærmest har vært stillstand i det internasjonale markedet. Søknadsbunken til reisestøtteordning STIKK som vi forvalter på vegne av UD har blitt mer enn halvert i 2021 sammenlignet med 2019. Det betyr at det er få nye invitasjoner av norsk scenekunst internasjonalt. Danse- og teatersentrum skal nå utvikle ordningen slik at den treffer behovet i feltet best mulig for å stimulere til internasjonal aktivitet, og vi har som mål at den skal settes raskt i gang.

Mer om fordelingen av stimuleringsmidlene til kultursektoren på regjeringens hjemmesider.

Foto: Antero Hein, XProArts//Sudesh Adhana.