70 år med Oslo Nye Dukketeater

Det eldste dukketeatret vi har i Norge er Oslo Nye Dukketeater. Eventyret startet i 1953; først som en del av Folketeatret, deretter fra 1959 (da Oslo Nye Teater ble etablert) på flere scener, så fra 1966 på egen scene på Oslo Bymuseum, og fra 2003 i Trikkestallen på Torshov. Kunstneriske ledere har kommet og gått, økonomien har ofte vært stram og arbeidsvilkårene for figurspillerne var lenge svært vanskelige. Gjennom hele sin eksistens har Oslo Nye Dukketeater utviklet seg kunstnerisk i møte med nye utfordringer og ulike fagfolk. Ensemblet har tilbudt barn og voksne mange gode teateropplevelser – noen så gode at flere produksjoner fremdeles er på repertoaret mange år etter premieren.

Teaterfigurer på norske scener - 1945 til 2023 har arbeidet med å dokumentere ONTs dukketeater, og dette arbeidet er tilgjengeliggjort her

I 2023 feiret Oslo Nye Teater 70 år med sitt Dukketeater!  I den forbindelse har Mona Wiig skrevet en lengre historisk artikkel om Oslo Nye Dukketeater som er publisert på Sceneweb. Du kan lese artikkelen her.  

Foto fra Mio, min Mio (2011). Fotograf: ukjent © Oslo Nye Teater