Innspill veikart til kreativ næring!

Danse- og teatersentrum har fremmet et innspill til veikartet for kreative næringer, med fokus på det økende vekstpotensialet innen scenekunstfeltet.

Ifølge Statistisk Sentralbyrå har sysselsettingen i scenekunstfeltet vært jevnt økende siden 2018, med 4 475 personer sysselsatt i 2022. Dette inkluderer både institusjonelle og ikke-institusjonelle scenekunstkompanier.

Vårt innspill retter særlig oppmerksomheten mot de ikke-institusjonelle kompaniene fra det frie feltet, som opererer innenfor et ikke-kommersielt marked og er i stor grad finansiert av offentlige midler.

Blant hindringer for videre vekst identifiseres behovet for styrking av produsentrollen, økt tilgang på finansiering for drift og langsiktig planlegging. Vi fremhever også behovet for flere visningssteder nasjonalt og internasjonalt, samt styrket internasjonal promotering og kompetansebygging.

Blant foreslåtte tiltak er å styrke ordningen for etablerte kompanier, stimulere til finansiering av produsentrollen, etablere produsentenheter for formidlingstjenester, bygge opp nasjonale turneordninger og styrke DTS sitt arbeid.

Vi oppfordrer myndighetene til en helhetlig satsing for å utnytte scenekunstfeltets fulle potensial og sikre bærekraftig vekst i næringen.