Redegjørelse for vårt arbeid med den nye støtteordningen

Danse- og teatersentrum (DTS) er svært glade for at regjeringen har foreslått midler til finansiering for etablerte kompanier. Vi har lenge jobbet for mer forutsigbare støtteordninger innen det frie sceniske feltet. Det ble enda vanskeligere å arbeide langsiktig etter at Kulturrådet varslet en omlegging fra Basisfinansiering til Kunstnerskapsstøtte. Danse- og teatersentrum synes det var svært beklagelig at Basisfinansieringen ble omgjort og at flere viktige kunstneriske kompanier ikke lenger hadde en forutsigbar drift. 

Det ligger i vårt mandat å fremme norsk scenekunst nasjonalt og internasjonalt, og for å kunne gjøre dette arbeidet har vi sett at forutsigbar støtte er viktig. Anmodningsvedtaket fra Stortinget i 2017 slo fast at Regjeringen skulle løse situasjonen for basiskompaniene. Prosessen med etableringen av ordningen har vært lang og utmattende for mange kompanier som har ventet. Vi håpet at ved å navngi de kompaniene som tidligere hadde vært på basisordningen kunne fungere som et redningsforsøk, på samme måte som Jo Strømgrens Kompani og Verdensteatret ble flyttet til post 75 med en politisk begrunnelse om starten på en ny ordning.  

Det er vårt ønske at hele livsløpet til virksomheten i det frie sceniske feltet skal omfattes: Prosjektstøtte til nye ideer og virksomhet, Kunstnerskapsstøtte til viktige og modige kunstnere som har planer over tid og en forutsigbar ordning for kompanier som i tillegg til det kunstneriske kan vise til profesjonell drift som arbeidsgivere, profesjonell gjennomføring av spillinger i inn - og gjerne utland og som kanskje også har hatt stor betydning lokalt over tid. Vi støtter fagfellevurderinger for ordningene og selvfølgelig må alle nivåer være søknadsbasert. 

Det er mange som har jobbet lenge og mye for å få til en mer forutsigbar ordning for etablerte kompanier. Vi håper at midlene som nå blir bevilget til Kulturfondet følges av en forskrift/retningslinjer fra Kultur- og likestillingsdepartementet slik at vi alle kan tenke langsiktig.

Vårt formål har alltid vært å arbeide nasjonalt og internasjonalt for det frie sceniske feltet. Vi beklager at Danse- og teatersentrums arbeid for de etablerte kompaniene nå har virket splittende. Styret i DTS har møte 14. november hvor videre strategi for vårt arbeid skal utvikles. Vi setter pris på innspill. Vi vil også følge opp med nye nettmøter slik vi har hatt flere av i høst.


Med håp om et godt samarbeidsklima videre,

Hege Knarvik Sande, direktør, og Inger Buresund, styreleder

Danse- og teatersentrum / Performing Arts Hub Norway



ÅPENT HUS

23. november kl. 12-15 inviterer Danse- og teatersentrum til et dialogmøte: Hvor går veien videre for det frie scenekunstfeltet - hva er de samlede behovene for sektoren? 

Møtet er åpent for alle, men påmelding kreves. 

Velkommen!

Les mer her!