Nå er det behov for en redningspakke!

Goksøyr & Martens. Foto: Kim Hiorthøy

Regjeringen etablerer ikke den lovede støtteordningen for det frie scenekunstfeltet i 2023 budsjettet – nå står flere scenekunstkompanier i fare for å legges ned – og det vil være et stort tap for norsk scenekunst. 


Vi ber om en midlertidig redningspakke på 14 millioner til kompaniene som står uten støtte!

Regjeringen setter ikke inn penger til tilskuddsordningen for etablerte scenekunstkompaniene i statsbudsjettet for 2023. Til tross for at den nye Regjeringen i 2022, i tilleggsbudsjettet både etablerte ordningen på Kapittel 320 Post 75 med 10,1 mill og lovet at den søkbare ordningen skulle stå klar i 2022. Scenekunstfeltet har ventet på ordningen siden 2017, og mange viktige kunstnerskap har stått uten støtte i flere år i påvente av den nye ordningen. Vi har bedt om 30 millioner på Kapittel 320, Post 75 til tilskuddsordningen.  

Scenekunstfeltet har ventet i fem år på ordningen 

Konsekvensen av en ytterligere utsettelse er at mange etablerte kunstneriske virksomheter står i fare for å legges ned, som kompaniet winter guests, Verk produksjoner, Tori Wrånes, Goksøyr & Martens, Ingun Bjørnsgaard prosjekt, Traavik.info, Transiteatret-Bergen, og Susie Wang. Kompaniet zero visibility corp la ned kompaniet i 2021 – nå må vi få en redningspakke for å forhindre flere nedleggelser.  

Danse- og teatersentrum ber Stortinget om å lage en redningspakke for kompaniene som har vært på basis- og kunstnerskapsstøtten i Kulturrådet, og som nå står uten støtte i påvente av den nye tilskuddsordningen. Totalt 14 millioner må settes av for å hente disse inn i en midlertidig ordning for 2023 Kapittel 320 Post 75. 


Rammer de som ligger nede med brukket rygg
 

Regjeringen leverer et lite ambisiøst kulturbudsjett i krisetider. Vi har full sympati for situasjonen, men at løsningen skal være å ramme dem som i utgangspunktet ligger nede med brukket rygg, har vi ikke forståelse for. Scenekunstfeltet var en av sektorene som ble hardest rammet under og i etterkant av pandemien. I rundt to år var det mer eller mindre stillstand i bransjen. Feltet opplevde en enorm kompetanseflukt av både utøvere, sceneteknikere og produsenter, og dette har satt sine spor. Å ikke støtte opp om de kunstneriske virksomhetene som skaper aktivitet og arbeidsplasser i feltet, vil innebære en drastisk nedbygging av sektoren - en nedbygging som allerede har pågått i fem år.  

Redningspakke til disse kompaniene til ordningen er på plass er estimert til 18 millioner. Det er allerede bevilget 4 millioner i budsjettet for 2022 til dette tiltaket som kan overføres til 2023, og Stortinget må bevilge 14 millioner i budsjettet for 2023. Dette vil sørge for at kompaniene kan holde driften gående til tilskuddsordningen er klar, og forhindre av viktige kunstnerskap og arbeidsplasser går tapt!  

Vil du ha mer informasjon eller ta kontakt med oss i Danse- og teatersentrum?
Ta kontakt med direktør Hege Knarvik Sande, via e-post hege@pahn.no eller telefon 920 48 396.