En prinsipiell og rettferdig scenekunstpolitikk!

Fotografi fra winter guests produksjon The American Moth (2021).

Danse- og teatersentrum ber Stortinget om en redningspakke til de etablerte kompaniene som var på basis- og kunsterskapstøtteordningen, som har ventet på den nye tilskuddsordningen.

Siden 2017 har politikerne lovet at det skulle komme en støtteordning som skulle sikre forutsigbar støtte for blant annet de etablerte scenekunstkompaniene som mottok støtte fra basisfinansieringen i Kulturrådet. Etter at basisfinansieringen opphørte i 2018, og ble erstattet med kunstnerskapsstøtten, er det mange av de etablerte kompaniene fra basisordningen som ikke har blitt videreført på grunn av den nye ordningen sin innretning.  

Det ble heller ikke etablert en tilskuddsordning for de etablerte scenekunstkompaniene i statsbudsjettet for 2023. Kultur- og likestillingsminister Anette Trettebergstuen sier at ordningen kommer, men hun sier ikke når. Vi mener fem års ventetid er nok, flere kompanier vil bli lagt ned dersom de må vente ytterligere to år. Det er derfor behov for en redningspakke som sikrer disse kompanienes videre drift.

En døråpner for en ny ordning for de etablerte kompaniene var å hente inn to kompanier på statsbudsjettet i 2020, Jo Strømgren og Verdensteatret. Forventingen var at flere skulle komme etter inn i en ny ordning. En ny ordning som skulle være et svar på manglende finansiering av kompanier med lang fartstid og betydelig produksjon.  

Solberg-regjeringen har brukt fire år på å løse situasjonen, og den nye regjeringen signaliserer at man trenger ytterligere tid til å lage en ordning. Dette får store konsekvenser for kompaniene som har ventet på ordningen, for mange er dette spikeren i kisten. Vi ber regjeringen ta konsekvensene av dette og hente inn de etablerte kompaniene, som nå står uten støtte, i statsbudsjettet for 2023. Vi ber om at det opprettes en midlertidig løsning - en livbøye til de kompaniene som det i anmodningsvedtaket fra 2017 ble sagt man skulle løse situasjonen for: nemlig de etablerte kompanier som har vært på basisfinansiering hos Kulturrådet.  

Vi foreslår at de etablerte kompaniene, her definert ut ifra om man har vært på basis (eller kunstnerskapstøtten) blir hentet inn på kap.320 post 75, Tilskudd til litteraturhus, kunstscener og kompanier m.m, i en midlertidig ordning for 2023 og vi ber Stortinget sette inn 14 millioner i budsjettet for 2023.  

Dette tiltaket er prinsipielt og rettferdig ut ifra tidligere politiske handlinger om å hente inn noen og ikke alle, en livbøye for å hindre at kompanier legges ned i påvente av den nye ordningen. Disse kompaniene vil "prinsipielt” være aktuelle for den nye ordningen da de har vært på basis- og kunsterskapsordningen, men når ordningen er på plass må alle søke. Scenekunstkompaniene som dette gjelder og som står uten støtte i dag er: winter guests, Verk produksjoner, Tori Wrånes, Goksøyr & Martens, Ingun Bjørnsgaard prosjekt, Traavik.info, Transiteatret-Bergen, og Susie Wang. Kompaniet zero visibility corp la ned kompaniet i 2021 på grunn av denne tematikken og bør også få tilbud om reetablering.  

Når tilskuddsordningen er klar, mener vi at alle kompanier må søke på nytt, inkludert Jo Strømgren og Verdensteatret. Tilskuddsordningen må være søkbar og åpen for alle (ikke bare for kompanier som har vært på basis- og kunsterskapstøtteordningen), ut ifra gitte kriterier og romme mangfoldet av ulike estetiske praksiser, produksjonsformer og publikumsgrunnlag. Dette tiltaket vil forhindre en videre nedbygging av sektoren, og sikre at viktige kunstnerskap ikke går tapt.

Les vårt høringsinnspill til Stortinget!