Økt satsing på kultureksport i statsbudsjettet 2025

I forberedelsene til statsbudsjettet for 2025 har Norwegian Arts Abroad (NAA) presentert innspill som legger vekt på å styrke den internasjonale kultursatsingen og eksporten av norsk kunst og kultur.  

Norwegian Arts Abroad (NAA) er en del av regjeringens virkemiddelapparat for å fremme kunst og kultur fra Norge internasjonalt. NAA-organisasjonene fungerer som rådgivere for Utenriksdepartementet (UD) innen sine respektive fagfelt og har et formelt samarbeid med UD som omfatter internasjonale prosjekter og eksportfremstøt, samt forvaltning av tilskuddsordninger på vegne av departementet. 

Vi syns det er gledelig at regjeringen har startet arbeidet med et nytt veikart for kreativ næring på tvers av departementene. Dette har vi i NAA etterspurt, og vi som aktører for kultureksport ser frem til å medvirke i arbeidet. Vi mener at satsing på kreativ næring må synliggjøres i 2025-budsjettet, og vi ber regjeringen om en satsning på kultureksport og ber om følgende tiltak: 

 

  • Styrk NAA-organisasjonen: En samlet økning på 21,5 millioner kroner til NAA-organisasjonene, finansiert via Kultur- og likestillingsdepartementet. 

  • Styrking av UD: Økning av posten for Kultur- og informasjonsformål i Utenriksdepartementet til 70 millioner kroner. 

  • Kompetanseprogram: Sette av 6 millioner kroner til et tverrdepartementalt samarbeid mellom KUD og UD for å støtte NAAs kompetanseprogram. 

 

Disse tiltakene vil bidra til å styrke innsatsen for å fremme norsk kunst og kultur internasjonalt, samt sikre økt kultursamarbeid på tvers av landegrenser. NAA-nettverket, bestående av ulike organisasjoner innen kunst og kultur, er klare til å bidra til å realisere disse ambisjonene.